En uteservering för sommartid hör alla caféer och restauranger till som dock, med tanke på vårt klimat, även bör kunna erbjuda skydd mot lättare skurar och sol.

 

Vid valet av ett parasoll för yrkesmässigt bruk finns det några tumregler som garanterar en lång och problemfri användning om dessa följs. Därav några rekommendationer för valet av ett parasoll för företagskunder:

  1. Innan köpet är det viktigt att kontrollera hos handlaren om duken är UV-beständig. De flesta vanliga dukar saknar beständighet mot UV-strålning som förutom blekning även gör att duken slits ut på ganska kort tid.
  2. Desto kraftigare (tjockare) stång och ram parasollet har, desto större är säkerheten att det är en kvalitetsprodukt som håller länge. En annan sak som bör kollas med handlaren är ramens material. Aluminiumramar är att föredra, då de inte rostar.
  3. Parasollets uppfällningsmekanism bör ha en lösning utan snören som förr eller senare brukar slitas sönder.
  4. Parasollet bör vara minst 3x3m. Vanligast är 4x4m parasoller, men har man en stor uteplats behövs helst ett parasoll på 5x5m.
  5. Konstruktionsmässigt delas parasoller in i två grupper, parasoll med mittstång och sidohängt parasoll. Ett parasoll med mittstång är oftast det bästa valet, då en sådan konstruktion tål vind bättre. I lä och närmare huset kan även ett sidohängt parasoll användas, då sidohängningen ger mer utrymme under parasollet och lämpar sig därmed bättre för mindre ytor.
  6. När du installerar parasollet är det viktigt att följa säljarens anvisningar och alltid använda medföljande tyngder eller erforderliga fästbeslag om parasollet ska installeras på en terrass. Ett parasoll som flyger i väg vid blåst kan orsaka stora problem.
  7. Sist men inte minst – inget parasoll är helt vindbeständigt. Vid osäkerhet är det bättre att fälla ihop parasollet för att undvika eventuella skador som plötsliga vindbyar kan orsaka.

Parasoll_parasoller