Lyckliga bostadsägare som förutom ett trivsamt hus eller lägenhet även kan njuta av en skön tillvaro på en terrass eller uteplats i trädgård inser ofta att även i vårt klimat kan man under högsommaren behöva ett skydd från solen.

Att använda ett parasoll är en säker lösning, men eftersom utbudet är riktigt stort, liksom även prisomfånget, ger vi nedan några tips för valet bland dessa:

  1. Det lönar sig aldrig att välja det billigaste alternativet eftersom billigt pris uppnås alltid på bekostnad av kvaliteten och ett sådant parasoll håller normalt bara för en sommar om ens det.
  2. Innan köpet bör du kontrollera hos handlaren om duken är UV-beständig. De flesta vanliga dukar saknar beständighet mot UV-strålning som förutom blekning även gör att duken slits på ganska kort tid.
  3. Desto kraftigare (tjockare) stång och ram parasollet har, desto större är säkerheten att det är en kvalitetsprodukt som håller länge. En annan sak som bör kollas med handlaren är ramens material. Aluminiumramar är att föredra, då de inte rostar.
  4. Innan köpet bör du även ha klart för dig hur stort parasoll du behöver, d.v.s. hur många personer kommer att sitta under parasollet samtidigt. För två personer räcker det gott och väl med ett parasoll på 2x2m, för större sällskap rekommenderas minst 3x3m.
  5. Konstruktionsmässigt delas parasoller in i två grupper, parasoll med mittstång och sidohängt parasoll. Planerar du att använda parasollet en bit bort från huset är normalt ett parasoll med mittstång det bästa valet, då den konstruktionen tål vind bättre. För terrassen och närmare huset kan ett sidohängt parasoll rekommenderas, då sidohängningen ger mer utrymme under parasollet och lämpar sig därmed bättre för mindre ytor.
  6. När du installerar parasollet är det viktigt att följa säljarens anvisningar och alltid använda medföljande tyngder eller erforderliga fästbeslag om parasollet ska installeras på en terrass. Ett parasoll som flyger i väg vid blåst kan orsaka stora problem i trädgården.
  7. Sist men inte minst – inget parasoll är helt vindbeständigt. När man lämnar hemmet, även om det är för en kort stund, bör parasollet alltid fällas ihop för att undvika eventuella skador som plötsliga vindbyar kan orsaka.

Parasoll     Parasoll